Свинячі вуха – страва, яка з’явилася на столах сучасних українців нещодавно. А ти часом, наші пращури активно використовували цю частину туші домашньої свині для приготування сальтисону. Поласувати відвареними вухами любили й просто так, приправивши м’ясну страву часником та сіллю. Сьогодні ж зустріти свинячі вуха можна навіть в асортименті виробників м’ясної продукції. Зазвичай, це копчений м’ясний продукт, подрібнений на шматочки, який не містить сала. Але зараз мова йде не про готові вуха, а про страви, які готують самостійно. Отже, існує кілька класичних рецептів, кожен з яких заслуговує на увагу.
Свинячі вуха по-корейські
По-перше, слід зазначити, що мариновані свинячі вуха – досить корисна страва. Вони містять велику кількість кальцію, магнію та йоду. До того ж правильно приготовлені вуха багаті на колаген, який необхідний організму для побудови та підтриманні кісткової тканини, шкіри, органів зору тощо. Що стосується приготування м’ясного делікатесу, то цей процес важко назвати складним. Для страви знадобляться:
- свинячі вуха – 2 шт.;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- цукор – 0,5 ч. л.;
- яблучний оцет – 2 ст. л.:
- соняшникова олія рафінована – 50 мл;
- часник – 3 зубчики;
- мелений коріандр – 2 ст. л;
- за бажанням можна додати гострий мелений перець.
Перед приготуванням вуха слід замочити у холодній воді на 1-2 години, після чого їх необхідно промити, залити чистою водою та поставити на вогонь. Скільки варити свинячі вуха? Зазвичай достатньо 40-60 хв, але важливо, щоб під час приготування вони не стали занадто м’якими. Відварені вуха остудити та порізати соломкою завтовшки не більше 1 см. Далі до м’яса слід додати соєвий соус, коріандр та цукор, а потім пропущений через прес часник. Рослинну олію попередньо необхідно розігріти на пательні.
Як підсмажити свинячі вуха?
Свинячі вуха можна тільки замаринувати, а й підсмажити. Страва виходить дуже смачною і чудово підходить не тільки для доповнення звичайного раціону, а й для святкового столу. Для її приготування необхідно взяти:
- свинячі вуха – 2 шт.;
- соєвий соус – 70 мл;
- сіль, перець мелений – по кілька дрібок;
- часник – 2-3 зубчики;
- соняшникова олія рафінована – 50 мл.
Процес підготовки вух до смаження нічим не відрізняється від попереднього рецепту, тобто їх слід ретельно промити та відварити. Різниця полягає лише у тривалості варки. Щоб приготувати жарені свинячі вуха, відварювати їх слід не більше 30 хвилин, додавши у воду сіль та прянощі. Далі необхідно діяти за наступним алгоритмом. Після того, як вуха трохи охолонуть, слід порізати їх соломкою. Чекати, поки вони охолонуть повністю не треба. Холодні вуха злипаються, що суттєво ускладнює нарізання. До нарізаного м’яса додаються сіль та спеції. Ретельно перемішані вуха треба викласти на розігріту пательню з олією та підсмажити протягом 3-5 хвилин. Останній крок – додавання соєвого соусу, після чого свинячі вуха залишилося лише протушкувати не більше 5-7 хвилин. Чудовим гарніром для страви стануть свіжі овочі.