Маринад для шашлику: 3 найкращі рецепти маринаду

Маринад для шашлику: 3 найкращі рецепти маринаду
Опубліковано: 23/10/2024

Яка страва завжди асоціюється з відпочинком та святами? Звісно, це шашлик, який полюбляє більшість українців. Готувати його можна протягом всього року, але традиційно «шашличним сезоном» залишаються місяці з квітня по жовтень. Для того, щоб зробити собі маленьке свято потрібно небагато: гарний настрій, кілька друзів і м’ясо на шашлик, яке можна придбати у готовому до смаження на мангалі вигляді або замаринувати самостійно. Рецептів приготування маринадів безліч. Деякі з них досить оригінальні, але сьогодні поговоримо по класичні способи маринування м’яса.

Навіщо маринувати м’ясо?

Спочатку розберемось, навіщо взагалі маринувати м’ясо. Маринад для шашлику зі свинини, баранини та навіть м’яса птиці необхідний для того, щоб пом’якшити його перед приготуванням. Завдяки правильно підібраній суміші компонентів шашлик вийде ніжним та соковитим. Головний секретний інгредієнт – кислотна рідина, яка й створює дивовижний розм’якшувальний ефект. Отже, як маринувати шашлик, щоб був м’який? Пропонуємо кілька рецептів.

Шашлик на кефірі

В цьому випадку у якості «робочої» рідини використовується кефір. Завдяки його дії готова страва виходить надзвичайно ніжною та соковитою. Особливість цього рецепту полягає у тому, що маринувати шашлик на кефірі слід заздалегідь.

Для приготування 1 кг м’яса знадобиться:

  • 500 мл кефіру;
  • 500 г цибулі ріпчастої;
  • 1,5 ч. л цукрової пудри;
  • сіль та суміш перців на смак;
  • хмелі-сунелі.

Спосіб приготування – традиційний. М’ясо порізати на шматочки, цибулю – кільцями. Додати всі інші інгредієнти, ретельно перемішати на поставити в холодильник та 10-12 годин. Дехто рекомендує в цьому рецепті не використовувати сіль, яку компенсують кефір та цибуля. Чи зробить це шашлик смачнішим? Вирішувати вам!

Томатний маринад

У цьому випадку, як вже зрозуміло з назви, основою маринаду буде томатний сік або розведена у воді томатна паста. Цікаво, що ефективнішим буде використання соку, тому за можливості краще додавати саме його.

Рецепт маринаду на 1 кг буде мати такий вигляд:

  • 500 мл томатного соку; 
  • 250 гр ріпчастої цибулі; 
  • 2 шт. лаврового листа; 
  • сіль, перець – на смак.

До складу маринаду можна додати трохи часнику. Час маринування має складати не менше 8 годин.

 

Кавказький шашлик у вині 

Попри всі історичні дослідження, для багатьох українців шашлик залишається кавказькою стравою. Саме тому ми просто зобов’язані розповісти, як замаринувати шашлик за традиційним рецептом горян. У цьому випадку замість свинини слід використовувати яловичину, а в якості головного інгредієнту маринаду виступить червоне сухе вино. При виборі м’яса перевагу слід віддавати молодій яловичині.

Щоб замаринувати 1 кг м’яса вам знадобиться:

  • 750 мл сухого червоного вина;
  • 500 мл ріпчастої цибулі;
  • спеції: базилік, коріандр, чорний перець паприка;
  • сіль – на смак.

Щоб зробити смак пікантнішим, можна додати трохи лимонного соку.

Звісно, це далеко не всі рецепти шашлика, але точно – найпопулярніші. Всі вони відрізняються один від одного, але й мають кілька подібних рис. Одна – відсутність оцту, а друга – необхідність обирати для приготування якісне м’ясо

Більше новин