Котлети: апетитні та пухкі котлетки удома за 30хв

Котлети: апетитні та пухкі котлетки удома за 30хв
Опубліковано: 23/10/2024

На столі майже кожної господині в Україні час від часу з’являються соковиті та дуже ароматні котлети. Ласувати цим м’ясним делікатесом полюбляють не тільки чоловіки та діти, а й самі жінки, адже котлета з натурального м’яса – це дуже смачний та корисний продукт. Для приготування котлет можна використовувати безліч рецептів. Їх можна запікати в духовці, готувати на пару та смажити на пательні. Якщо захотілося скуштувати чогось оригінального, можна приготувати котлети з начинкою. Приваблює традиційність? Швиденько приготуємо котлети, рецепт яких приваблює класичною простотою.

Секрети вибору м’яса

Запорукою успішного приготування котлет є правильно підібране свіже м’ясо. Для традиційного блюда можна обрати свинину. Перевагу кращі віддати м’яким частинам, що містять трохи жиру: ошийку, лопатці або грудині.

  • Ще один варіант – суміш яловичини та свинини. Оптимальна пропорція – 50/50. При цьому яловичину краще використовувати не надто молоду, адже таке м’ясо додасть страві чарівного аромату. Ну, а свинина, звісно, зробить котлети з фаршу ніжними та соковитими.  
  • Міксувати можна не тільки яловичину та свинину. Непоганими «партнерами» стануть яловичина та м’ясо курки або індика. Якщо використовується філейна частина м’яса птиці, до фаршу можна додати трохи сала. А щоб фарш залишався дієтичним, відмовтеся від сала та додайте до фаршу під час вимішування трохи прохолодної води.

Соковиті котлети за пів години

Тепер розберемося, як приготувати смачні котлети всього за 30 хвилин. Для цього знадобиться:

  • 500 кг фаршу;
  • 150 гр батону;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • 250 мл молока;
  • 1 яйце куряче;
  • сіль та спеції на смак;
  • соняшникова олія для смаження.

Батон замочити у злегка підігрітому молоці на кілька хвилин. Після розм’якшення – перекрутити хліб та очищену цибулю на м’ясорубці та додати отриману суміш до фаршу. Туди ж відправляємо спеції та сіль, а також куряче яйце. Ретельно вимішуємо фарш до тих пір, поки він не перетвориться на однорідну масу, яка не пристає до рук. Переходимо до смаження. Для цього слід сформувати котлети середнього розміру, попередньо змастивши руки олією. Обвалюємо котлетки у борошні або панірувальних сухарях та викладаємо на пательню з розігрітою олією. Підсмажувати слід на середньому вогні 5-6 хвилин. На останок додаємо трохи води, накриваємо кришкою та тушкуємо хвилин 5-7. Чудові котлети на вечерю готові!  

Ще кілька секретів для господинь

  • Смак готових котлет напряму залежить від часу, який витрачено на вимішування фаршу. Робити це потрібно не менше 5 хвилин, протягом яких м’ясо буде насичуватися повітрям та ставати все м’якішим.
  • До складу фаршу на котлети під час приготування іноді радять додавати трохи води. Так м’ясо стає дійсно стає соковитішим, але перед смаженням такий фарш треба потримати у холодильнику протягом 1-2 годин.
  • Якщо в родині полюбляють котлети із золотистою скоринкою, першу хвилину страву слід смажити на сильному вогні. Після цього вогонь необхідно зробити меншим та продовжити приготування.

Більше новин