Сучасна жінка – людина зайнята, а тому займатись хатніми справами вона дуже часто просто не встигає. На щастя, їй на допомогу приходить кухонне обладнання, яке значно зменшує час, витрачений на приготування їжі. Ну, а якщо ж часу немає взагалі, можна скористатися м’ясною продукцією від виробників. Однією з найулюбленіших страв українців є домашня ковбаса. Вона мало чим відрізняється від тієї, що й сьогодні готують в українських селах та, навіть має деякі переваги. Якщо ж приготувати домашню ковбасу захотілося самостійно, можна скористатися рецептом від виробників цієї страви.
Інгредієнти для ковбаси
Для того, щоб навіть у господині-початківця вийшла смачна та корисна домашня ковбаса, рецепт має бути максимально простим. Почати слід з підготовки інгредієнтів. Отже, для приготування домашньої ковбаси знадобиться:
- свинина напівжирна з вмістом сала 30%-40% - 1 кг;
- кишка свиняча діаметру 38-40 мм;
- суміш перців – 4-5 г;
- сіль – 1,5 ч. л.;
- цукор – 0,5 ч. л;
- крижана вода – 100 г.
Вибір м’яса – дуже важливий етап. Воно має бути не дуже пісним, адже у такому випадку ковбаса домашня вийде занадто сухою. Велика кількість жиру теж не принесе користі. Найкращим рішення може стати лопатка зі шматочками сала або ошийок. Перець краще вибирати на власний смак.
Технологія приготування ковбаси в домашніх умовах
Приготування домашньої ковбаси не займе багато часу. Перший етап – підготовка м’яса. Його слід звільнити від жил та плівок, після чого порізати на шматки розміром 1-2 см. Далі необхідно:
- змішати всі сухі інгредієнти та відправити їх до м’яса;
- туди ж вилити крижану воду та ретельно перемішати отриману суміш. Вимішувати слід до тих пір, поки м’ясо не стане липким. Зазвичай, на це потрібно витратити не більше 5-7 хвилин;
- далі необхідно начинити м’ясним фаршем кишку. Для цього можна використовувати ковбасний шприц або м’ясорубку зі спеціальною насадкою. І в першому, і в другому випадку важливо контролювати наповнення кишки.
Підготовчі етапи завершено і тепер залишилося тільки дізнатися, як запікати домашню ковбасу. Перед запіканням ковбасу, яка начинена фаршем, слід скрутити у вигляді равлика та покласти на деко, попередньо накрите пергаментом або фольгою. Далі у розігріту до температури 160-180°C духовку покласти деко з ковбасою. Запікати м’ясну страву необхідно не більше 40-60 хвилин, орієнтуючись на появу рум’яної скоринки.
Що ще потрібно знати про домашню ковбасу?
Вживати домашню ковбасу можна як у гарячому, так і у холодному вигляді. Зазвичай м’ясний делікатес подають з гарніром. Чудовим доповненням до неї стануть овочеві салати та каші. Термін зберігання продукту не дуже великий, тому занадто довго тримати запечену ковбасу в холодильнику не слід.
Якщо ж часу на самостійне приготування домашньої страви так і не знайшлося, а мрії про соковиту запечену ковбаску так і не полишають, у виробників м’ясної продукції можна придбати напівфабрикат та самостійно запекти його вдома. На смак така страва буде не гіршою, а час, витрачений на її приготування значно меншим.